Het is nog een beetje een nieuw en onontgonnen terrein: de smartphone houder voor de fiets. Je ziet ze eigenlijk nog nauwelijks, en dat is wel begrijpelijk, want je bent natuurlijk bang dat je superkostbare lievelingetje erafvalt, kapotrammelt, ergens tegenaan stoot, of door een paar waterdruppeltjes onherstelbaar defect raakt. Of dat je zelf valt – met desastreuze gevolgen voor je telefoon. Want je smartphone is niet alleen kneiterduur, misschien wel 5x duurder dan je fiets, maar het psychologische leed van een kapotte smartphone is nog veel erger dan het financiële leed.

Ga maar na: we kunnen geen moment meer zonder en ons hele hebben en houden staat er op. Jij hebt voor nood ook een tweede telefoon in huis, toch? Die het op zich wel doet, maar die je eigenlijk na een paar uur al weer helemaal zat bent? Alleen al om alles weer in te stellen zoals jij dat graag hebt. Of het nou een oude Nokia is of een oude iPhone of een oude Android: het is allemaal niks vergeleken met die nieuwe fijne hieperdepiep smartphone, met alles helemaal voor jou persoonlijk perfect ingesteld.

Smartphone houder: wat te doen met stroom

Een ander probleem met de smartphone houder is de stroom. In je auto heb je waarschijnlijk al lang een goede houder, en daar hangt-ie ook nog eens altijd aan ’t stroom. Een houder zonder stroom is dus bij voorbaat al bijna kansloos. Want waarom wil je ‘m zien, voor je neus? Om ‘m te gebruiken, toch? Bijvoorbeeld voor navigatie. Dan heb je echt wel stroom nodig. Niet om te bellen, want dan kan-ie gewoon in je zak of tas blijven zitten, dan bel je gewoon met je dopjes, al dan niet draadloos. Zie ons artikel over bellen op de fiets.

De smartste Smartphone houder

Maar als je dan toch echt op de fiets een houder wil, welke zijn er dan? De slimste en goedkoopste oplossing is de Finn. Dat is eigenlijk een slim veredeld elastiekje. Kost maar 15,-. Past op alle fietsen en alle telefoons. Is supercompact en lichtgewicht. Volledig roestvrij en weersbestendig. Je kan natuurlijk ook zelf een paar post-elastieken aan elkaar fabrieken, dan zou je misschien hetzelfde kunnen bereiken. En er zijn ook elastiekjes voor 50 cent te koop, in de Chinese webwinkels zoals AliExpress. Die zitten een beetje tussen deze Finn en een postelastiekje in, en doen het ook redelijk goed, als je er 2 tegelijk gebruikt. Maar dat is wel geklungel, De Finn doet dat veel slimmer en beter.

In de auto is zo’n magnetische bol voor maar 3 euro perfect. Dit systeem heb ik ook wel eens voor de fiets gezien. Maar voor de fiets is dat misschien toch te fragiel. Kortom, de Finn is de glansrijke winnaar, en toch echt de slimste in deze vergelijkende test!

 

Smartphone houder fiets

Dit is de originele Finn

smartphone houder

Zo’n magnetische bol is het perfecte alternatief, voor in de auto dan. Op de fiets zou ik dat niet durven: 1x vallen en je dure smartphone ter waarde van 5 fietsen is kaduuk.

 

smartphone houder

Dit soort elastiekjes voor 50 cent kan natuurlijk ook, maar deze zijn te klein

smartphone houder

UPDATE:

Illegale kopietjes van de Finn zijn in Chinese webwinkels te koop, voor 80 cent. Dat illegale kopiëren begint echter nu wel een serieus probleem te worden.