03 sep
september 3, 2018

De Ahead stuurpen

2 reacties

De stuurdrager past niet op alle fietsen, bijvoorbeeld niet op omafietsen. Maar op alle fietsen waar de stuurpen open kan, past deze ideale lichtgewicht bagagedrager wel. Zo’n stuurpen is meestal een Ahead stuurpen: die zit op mountainbikes, racefietsen en fixies. Er zijn ook andere stuurpennen die open kunnen, met twee, drie of vier bouten. Soms wil je een stuurpen vervangen omdat hij te ver naar voren steekt: een korte stuurpen is dan fijner. Of je wil een verstelbare. Hier een paar goedkope tips. 

De Ahead stuurpennen ofwel headsets zijn er in verschillende lengtes, van 32mm tot 90mm, voor nog geen 10 euro inclusief verzendkosten.

ahead stuurpennen divers

Hierboven zie je Aheads in verschillende lengtes: 32 / 60 /80 / 90mm, dus hoe ver ze naar voren uitsteken. De korte zijn relaxed en meer rechtop, de lange zijn voor een voorovergebogen diepe actieve zit. Je kan ze ook omdraaien, zodat het stuur nog weer iets lager komt.

 

korte ahead stuurpen

De diameter van het stuur kan verschillen. De  meeste stuurtjes zijn 25.4 mm, maar 31.8mm komt onder andere ook wel voor. Dat moet je dus checken: op het plaatje hierboven de rechterkant. De diameter van de stuurstang (op het plaatje links, verticaal dus) is gelukkig bij de meeste fietsen hetzelfde: 28.6mm.

Goeie merknaam weer trouwens: Yes, these Cansucc! Doet me denken aan de klassieke reclame van de stofzuiger Electrolux: “Nothing sucks like Electrolux!”

Er zijn ook verstelbare Ahead stuurpennen zoals deze voor rond de 12 euro. Hierbij is de hoek verstelbaar:

verstelbare ahead stuurpen

En dan zijn er ook nog shorties, korte gekleurde Aheads die je vaak op fixies ziet, zoals deze hieronder van aluminium voor nog geen 10 euro inclusief verzendkosten:

ahead stuurpen in kleur kort

De stuurdrager heeft ook een extra hoge stand, zodat je relaxed rechtop kan fietsen. Deze stand is 13 cm hoger, dat kan niet op een andere manier, ook niet met tussenringen, hooguit met een verstelbare Ahead. Een klein stukje hoger kan wel: met spacers, oftewel tussenringen. Zoals deze onderstaande spacers van aluminium, in een aantal kleuren. Een setje kost maar een paar euro. Of een setje superlichtgewichte spacers van carbon, ook een paar euro:

spacers van aluminim om je stuur iets hoger te zetten

 

Aluminum Alloy MTB Road Bike Bicycle Stem 25.4 & 31.8 mm 32 / 60 / 80 / 90mm Cycling Stem Racing Bike Parts

Adjustable Bicycle Stem Riser 25.4/31.8mm Road Mountain Bike Stem Aluminum Alloy Bicycle Parts Cycling Accessories Mtb Stem

road bike handlebar stem fixed 25.4 / 28.6 / 68 mm hand riser bars

5Pcs 1-1/8″ full Carbon Fiber Washer Bike Bicycle Headset Stem Spacers Fix Refit 5 Shape 2*5mm 2*10mm 15mm

Verstelbare Ahead stuurpen

Verstelbare Ahead stuurpen

De stuurdrager kun je hoog of laag monteren.

2 Responses to De Ahead stuurpen
  1. Wanneer is de zwarte stuurdrager weer leverbaar


[begin]

Geef een reactie