Een elektrische step is ideaal als last-mile-transport. Het is het lichtste en meest compacte vervoermiddel. Iedereen kan er onmiddellijk op rijden. Het is niet moeilijk. Het is leuk. Hij kan overal mee, gratis in het openbaar vervoer, en het is ook ideaal op de boot en op de camping. Zeker als-ie opvouwbaar is. In een auto past het altijd. Ook ideaal als je Car2Go gebruikt. Hier de beste elektrische steps.

Is een elektrische step wel legaal? Mag-ie de weg op?

Helaas is het nog steeds niet legaal in Nederland op de openbare weg. Maar het zou best eens binnenkort kunnen veranderen. In België rijdt iedereen er al mee rond, en zelfs in het strenge Duitsland mag het nu. Voor dik 300,- heb je al zo’n superhandig ding:

Goedkoopste goede elektrische step: Kugoo S1 310,-

Deze Kugoo S1 step kan je hier op AliExpress kopen voor 310,-. Gratis verzonden vanuit Polen. Dus snel en inclusief belasting, BTW en import. Geen bijkomende kosten. Het is een simpel ding, maar technisch lijkt dit verder dik in orde: 8,5 inch banden die niet lek kunnen, goede batterij, krachtige motor, opvouwbaar, display met app: helemaal prima. Hij is eigenlijk op alle punten beter en goedkoper dan de andere.

goedkope goede elektrische step Kugoo S1

Voor 320,- is er ook de vergelijkbare SUPERTEFF EW4 scooter, gratis verzonden uit Tsjechië. Verder hetzelfde idee als hierboven, een kopie, een kloon, of misschien wel het origineel. Wie weet het nog. Aanraders!

Niet-elektrische vouwstep

Een niet-elektrische vouwstep met luchtbanden is wel legaal, maar lastig te vinden, en er is weinig keus. Deze vouwstep met luchtbanden (180,-) en deze Frenzy Adult van 160,- zijn eigenlijk in Nederland de enige geschikte voordelige. Veel duurder heb je ook deze Kostka voor 520,-, maar die is ook weer erg veel groter en zwaarder. Ik heb deze goedkope step zonder luchtbanden gekocht voor 35,- bij AliExpress. Doet het prima! Een beetje zwabberig stuurtje, dat wel. Maar met mijn 1,90 meter en mijn 95 kilo doet-ie het nog steeds goed, zonder probleem. De wielen zijn net groot genoeg, al zijn de banden helaas massief. Misschien kan ik die nog wel eens vervangen door luchtbanden, of nog beter: airless banden – het nieuwste van het nieuwste! Als iemand dat lukt, laat maar weten in de comments. Dan heb je namelijk een top-step. Handig, leuk, goedkoop, licht en comfortabel. En legaal! Alleen niet elektrisch… nou ja okee, nog een detail dan: qua ontwerp zou het plateau veel lager moeten: dat stept veel lekkerder, voelt beter, en is veiliger en stabieler. Het is hopen dat iemand zo’n verlaagde step met grotere airless luchtbanden eens op de markt gaat brengen!

De goedkoopste NIET-elektrische vouwstep, voor 35,-.  Deze zou veel beter kunnen zijn met airless luchtbanden, betere handvatten en een lager plateau.

 

Zo moet het dus: 205 mm luchtbanden (oftewel 8 ich), vouwbaar en lichtgewicht (4,5 kilo). Deze Frenzy Adult kost 159 euro. Plateautje had nog ietsje lager gekund.

Zo moet het: 8 inch luchtbanden, vouwbaar en lichtgewicht (4,5 kilo). Deze Frenzy Adult kost 159 euro. Met draagband. Maar NIET elektrisch!

Frenzy Adult niet-elektrische step

Deze is top! Hij rijdt prima, dankzij de 8 inch luchtbanden. Dat heb je echt nodig, vergeleken met het stepje van 35,- van hierboven. Luchtbanden zijn comfortabeler en sneller. Je kan ermee op verschillende oppervlakken rijden, terwijl je met die massieve wieltjes eigenlijk alleen op asfalt kan. Het stuurtje en de handvatten zijn beter dan die van het goedkope dingetje. Met mijn 1,90 meter en 95 kilo gaat het prima. Kosten: 159 euro. Opvouwbaar en lichtgewicht. Je gaat met zo’n ding ongeveer twee keer zo snel als wandelend. Makkelijk, veilig en niet vermoeiend. Maar een fiets gaat ook weer twee keer sneller / makkelijker / comfortabeler dan zo’n step. Een vergelijkbare ideale step is deze Meteor voor 99,- op Amazon:

Dit rijdt prima, maar deze zijn allemaal niet elektrisch. Elektrisch zou een enorm verschil maken: veel beter en handiger, maar voorlopig dus niet legaal op de openbare weg in Nederland. Of inmiddels wel? In België heb je nu overal de superleuke en superhandig huurstepjes van Bird en Lime. Dit is de beste last-mile-transportation op dit moment, voor iets van 15 cent per minuut. En je kan er met z’n tweeën ook op! Erg leuk. Dit gaat hier ook heel populair worden, net als in Amerika, België en veel andere landen in Europa.

De beste elektrische step:

 • Heeft dikke (grote) luchtbanden / of airless banden, minstens 8 inch, liever nog iets groter, 10 of 12 inch
 • Vering hoeft niet: scheelt in de kosten, en is robuuster.
 • Opvouwbaar en lichtgewicht (als het geen huur-step is)
 • Liefst een laag plateau, lager dan de wiel-as
 • Met een moderne lichte accu
 • Max 20-25 km/u is prima

Beste elektrische step: Xiaomi Mijia M365 en Ninebot Segway ES2 / ES4

Deze XiaoMi Mijia M365 electric scooter12.5kg lijkt de populairste op dit moment. Mooi design (alleen had het plateau wel iets lager gekund), vouwbaar, luchtbanden (liever airless trouwens), moderne accu, lichtgewicht: allemaal goed. Kost zo’n 500,- maar je ziet ze soms ook al onder de 400 euro. Tegenwoordig kan het zelfs ook vanuit Duitsland geleverd, zelfs als je op AliExpress besteld. Je kan ‘m ook gewoon op BOL.com voor 499,- bestellen, dan is het er supersnel, en weet je zeker dat je geen belasting- of importkosten hoeft te betalen.

Ninebot Segway ES2 / ES4

Op alle punten nog iets beter is de Ninebot Segway ES2 voor een vergelijkbare prijs van 550,-. Gewoon hier te koop op BOL.com dus snel geleverd. Met 8 inch airless banden en dat is een groot voordeel: die kunnen niet lek of kapot. Op de eerste plaats dus! De versie met een grotere batterij is de Ninebot Segway ES4 voor 740 euro hier te koop op BOL.com.

ninebot segway es4

En nu in mei 2019 kan je ook de nieuwe Ninebot doen, op Indiegogo, met fikse korting, dus dan moet je vooruit betalen en geduldig afwachten, ze zeggen nu juli 2019:

De NineBot Kickscooter MAX van Segway

Beste motor, beste batterij, 10 inch luchtbanden (airless denk ik, maar dat staat nergens), opvouwbaar. Topper! Tijdelijk hier op INDIEGOGO voordelig te koop. Als je snel bent 600 USD + 100 USD transport = 630 euro. Daar komen eigenlijk nog wel BTW en importkosten bij. Totaalprijs wordt dan rond 750 euro. Binnenkort 100 USD duurder, daarna weer 200 USD duurder. Maar uiteindelijk zal deze ook gewoon voor 800 op BOL.com te koop zijn, over een jaartje, denken wij. DIT IS DE DE ECHTE NUMMER EEN!


Flykly.com Smart Ped

Met grote 16 inch wielen. Kick assist sensor, dus je hoeft maar 1x te trappen, verder gaat-ie vanzelf. De prijs is wel wat aan de hoge kant.

 • 250 Watt, 30 Volt
 • Opvouwbaar (stuur naar beneden, wielen klappen naast elkaar: supercompact)
 • 11 kilo: superlicht
 • Laag plateau
 • Kost ongeveer 1000,- euro

beste elektrische step scooter


Eon Scooter op Indiegogo

In verschillende uitvoeringen / wattages / snelheden. Nu op Indiegogo nog rond de 400,- ex transport, later in winkel rond de 1000,- euro. De Mini is 7 kilo (die heeft overigens ook luchtbanden), de Standard is 12 kilo, de Pro is 13 kilo. Goed ding, alleen de vering voor en achter had wat ons betreft niet gehoeven, liever iets grotere wielen en dikkere banden. Scheelt ook weer in gewicht en robuustheid.

beste elektrische step scooter


Electricmood

Ideaal, mooi en goed! Tikje duur misschien, anders was dit de winnaar. Wel de lichtste, en met de beste maat banden: 12 inch is comfortabel maar nog steeds compact.

 • 500 Watt
 • 10 Kilo: de allerlichtste
 • 12 inch wielen: beste maat
 • opvouwbaar
 • 25 km/u
 • 1200,- euro

elektrische scooter

 


Immotor

 • In diverse uitvoeringen
 • 14 kilo
 • met 3 wielen (wel erg kleine wielen)
 • Met GPS en apps, anti diefstal
 • Vanaf 500 dollar, ex transport, op Indiegogo

UScooter

Met Airless banden: die kunnen niet lek, maar voelen verder ongeveer hetzelfde als luchtbanden. En ook door het superlage gewicht is dit de winaar! Of misschien toch iets grotere wielen? Hij is in ieder geval goedgeprijsd, als je ‘m kan vinden dan! Want zo te zien is deze alleen maar te koop in de VS?

 • 11 kilo, superlicht
 • 8 inch wielen
 • Airless banden (ideaal, kunnen niet lek)
 • Opvouwbaar
 • Met verlichting en goede moderne LiPo batterij
 • Regenerative braking (de remmen laden de batterij op)
 • 25 km/u
 • Het plateau had alleen wel iets lager gekund
 • 500 Dollar (zo te zien alleen in de VS? Of zie ik het verkeerd?)

electric foldable scooter Uscooter


ECORECO Model R

Weer een uit Amerika, uit San Franciso, ook op Indiegogo. Deze valt op door de enorme hoeveelheid opties: verlichting, richtingaanwijzers gekoppeld aan navigatie, verwisselbare accu’s, verschillende rij-modi zoals Eco kick assist of gewone gashendel, terugvind-service met een app (Tile, zonder abonnementskosten), Smart Lock, automatisch anti-botsing veiligheids-systeem.

 • Enorm veel opties dus
 • zoals Terugvind-service met een app (Tile, zonder abonnementskosten)
 • Vanaf 12 kilo
 • 8 inch luchtbanden
 • Opvouwbaar
 • 25 km/u
 • vanaf 725 USD + transport

Chinese scooters op AliExpress

Inmiddels staan er ook weer een aantal op AliExpress. Deze hieronder is 585,- met 10 inch luchtbanden, 2 schijfremmen en verlichting, lijkt helemaal goed. Of deze E-Twow met Airless banden voor 650,-.

elektrische vouwbare step electric scooter foldable airless tires

Of deze Flykul, superlicht (8 kilo) en ook maar 420,-. Met achter een luchtband, maar het voorste wiel is massief.

Flykul scooter

 

Of toch een éénwieler? Segway-achtig?

Deze nieuwe elektrische eenwieler met een dikke band kan op veel ondergronden rijden. En hij kan ook zelfstandig achter je aan rijden. Hij kan 32 km/u en op een volle lading kom je ook 32 kilometer ver. Net als andere van dit soort Segway-achtige eenwielers leun je naar voren om vooruit te gaan en naar achteren om snelheid te minderen of te stoppen. De Kiwano K01 kost 720,- euro, en is te koop via de website van het Engelse bedrijf. Verkrijgbaar vanaf juli 2017. Natuurlijk zijn er in dit soort eenwielers veel meer soorten / maten / modellen, maar deze is voordelig en ziet er door die dikke band en die stuurstang heel praktisch en goed uit.

kiwano eenwieler

 

Heb je ook tips of ervaringen met elektrische steps? Meldt het dan hieronder!

12 Responses to Beste elektrische step / scooter / autoped
 1. Ik vind dat deze niet mogen ontbreken:

  http://www.emove-company.nl/index.html#home

  Het klopt trouwens niet dat elektrische steps altijd legaal zijn als ze niet harder dan 25 km/u gaan. Daarnaast mag de motor niet krachtiger zijn dan 250W en moeten ze een “type goedkeuring” hebben. Als ze daar aan voldoen, heb je ook nog de WA verzekeringsplicht. De steps uit de Link hierboven voldoen hieraan. De Fat Max is super Fat!

 2. Let op: Al deze steps worden gezien als een snorfiets. Dat betekent dat ze door de RDW goedgekeurd moeten worden en een kenteken moeten hebben.

  • Inderdaad, we hebben het artikel aangepast. Zelfs de hoverboards schijnen nu officieel al verboden te zijn, op de weg en zelfs op de stoep. En een elektrische step is pas legaal als die RDW gekeurd is als snorfiets.

 3. wordt dit jaar 70. Een half jaar geleden liep ik slechter. Heb een step gekocht, geen electrische, en de jongens van de steppenwinkel gevraagd er een zadel op te zetten en het verder aan te passen aan mijn lengte. Het is nu een loopstep zonder poespas van electriciteit. Hij is superlicht, amper
  2 kilo: kan in de tram, bus, en mag gebruikt worden in musea. Ben volgens mij de enige Nederland die een dergelijke step heeft.
  Alle steppen met zadel zijn immers electrisch!
  Ben heel erg blij met mijn eigen step. Hoef aan geen enkel voorschrift of wet te voldoen.
  Voor trainingsdoeleinden met je benen is hij ook
  buitengewoon geschikt. loop weer beter.

 4. Is de Xiaomi m356 of ALI airbike v2 verboden om op de openbare weg te rijden in Nederland?

 5. Wordt eens tijd dat ze minder complexe regels opleggen.
  Het is gewoon maar een stepje en rijdt al niet hard.
  Ze lopen gewoon altijd weer eens achter …laten we zeggen het mag gedoogd worden misschien ?

  Mitch

 6. Deze voertuigen zijn de toekomst en als de Overheid zo graag milieu bewuster wilt zijn zou het gedogen van deze voertuigen een goede stap zijn. Hopelijk ziet het nieuwe bestuur dat ook in.

 7. Vind het wel een uitvinding die elektrische steps. Alleen jammer dat er géén richtingaanwijzers op zitten, want nu moet je het gas loslaten als je rechtsaf wil.

 8. De regels zouden minder streng moeten zijn voor de electrische steps.
  In Barcelona zag ik er deze week tientallen overal rijden, op de stoep, fietspaden enz. Maar hier moet er weer een verz. plaatje op en een typegoedkeuring enz.

  Zo blijft iedereen de auto gebruiken.

 9. 7 CHOCO| Duurzame Elektrische Fiets & Elektrische Step | Uw Eco-Expert

  Maak kennis met de 5TH WHEEL Thunder 2, de e-bike die een nieuwe norm stelt voor stedelijke mobiliteit in Nederland. Zijn opvouwbare aluminium frame en bereik van 80 kilometer combineren gemak met uithoudingsvermogen. Rij comfortabel met het ergonomische zadel en de soepele Shimano versnelling van de Thunder 2. Het intelligente LCD-scherm en de robuuste veiligheidsfuncties houden je in controle en veilig.

  https://www.7choco.nl/


[begin]

Geef een reactie