In deze Fietslamp Top 10 veel tips en informatie over de beste verlichting voor je fiets. Dankzij goede verlichting heb je 34% minder kans op ongelukken, volgens onderzoek.

Goedkope goede fietsverlichting

Dat zijn deze LED-fietslampjes van Blokker / Hema / Kruidvat / Action (of van andere winkels, ze zien er overal hetzelfde uit, zie hieronder). Meestal 2,- per paar. Of ga naar de Action, daar zijn ze 1 euro. Ze zijn top. Er zitten twee LED’s per lampje in, dat moet eigenlijk ook, voor je eigen veiligheid. Je moet van de wet een witte (of gele) lamp vóór hebben, en 1 rode lamp achter. Extra verlichting is verboden. Een fietslamp mag van de wet ook niet knipperen. Dan kan je de afstand namelijk slechter inschatten.

Maar het kan allemaal veel beter en niet eens veel duurder! Lees verder om te zien hoe.

fietslampje fietsverlichting

Er zijn veel goedkope fietslampjes met maar 1 LED per lampje – die moet je niet doen, die zijn in het buitenland niet eens legaal, en ook gevaarlijk, want als de batterij wat minder wordt komt er ook nauwelijks licht uit:

Een fietslamp met maar 1 LED is niks

 

fietslampje fitesverlichting

Hippe DESIGN-fietsverlichting met 1 LED kan je dus ook maar beter niet doen.

 

Die goeie goedkope fietslampjes met 2 LED’s van hierboven hebben nog wel vier nadelen: ten eerste gaat de batterij natuurlijk wel een keer op. En dan? Ken jij iemand die daar nieuwe batterijtjes voor gaat kopen? Dat is toch verschrikkelijk? Die afvalberg ouwe lampjes? Maar je kan ze wel eenvoudig openmaken en het batterijtje vervangen. Hier kan je die batterijtjes kopen (3V knoopcel CR2032).

Helaas gaan ze ook vaak kapot door vocht. Ze zijn dan wel zogenaamd waterdicht, maar niet bestand tegen Hollandse nattigheid. Zolang je ze elke keer erop- en erafhaalt gaat het perfect. Komen we meteen op het derde nadeel: ze worden nogal eens gejat. Nog een reden dus om ze nooit op je fiets te laten zitten.

Tenslotte komt er ook niet zo veel licht uit. Dus de hele weg voor je verlichten: dat doen deze niet. Ook al ben je wel goed zichtbaar voor het verkeer.

fietslamp fietsverlichting

Grotere kun je ook doen, zoals hierboven. Je kan ze er ook afhalen, door het houdertje. Een clip zou nog beter zijn, zodat ze aan je jas of tas kunnen. Dan zijn het best wel handige en goede fietslampjes! Je kunt er oplaadbare AAA-batterijtjes indoen, in plaats van de gewone. Weer wat milieu-vriendelijker. Doe bijvoorbeeld dan deze hieronder voor 3 euro: dat is meteen ook een goede zaklamp, met een houder voor op je fiets.

fietslamp 2000 lumen

7 Watt 2000 Lumen: veel licht voor 3 euro. En tegelijkertijd ook een handige zaklamp.

 

fietslamp set goedkoop

Goed setje, voor weinig, met ook veel licht. Bij de Action voor 2,50 inclusief batterijen.

 

Nog beter: USB-fietsverlichting

Nog beter is een fietslamp die je met USB kan opladen. Via je laptop of je telefoonlader. Goedkoop en mooi, en met meerdere LED’s, dus met beter / veiliger / sterker licht. Compact, zodat ze in je jaszak kunnen, en zo ook niet gejat kunnen worden. Met clip zou nog beter zijn. En zo komen we op deze hieronder. Onder andere bij de Decathlon, voor 8,- per stuk. Met clip en/of dik elastiek, oplaadbaar via USB. Overal aan te bevestigen, aan keding, tas of fiets. In rood of juist met wit licht. Dus ook als voorlampje.

fietslamp fietsverlichting USB

fietslamp fietsverlichting USB

fietslamp fietsverlichting USB

 

Maar er zijn er meer die mooi, compact en met USB zijn, zoals deze voor 6,- bij AliExpress. Zie alle plaatjes verderop. Of deze voor nog geen 2,-: goed en mooi TOP-ding. Inmiddels ook in het wit verkrijgbaar! En deze in het rood of wit met USB voor 7,- is ook mooi en goed, en die geeft heel erg veel licht. Of kijk op Bikester.nl voor allerlei USB-lampjes zoals deze Red Cycling voor 8,-:

USB Fietsverlichting voor 8,-

USB Fietsverlichting voor 8,-.

 

Beste goedkope USB fietslampjes

Deze drie hieronder heb ik zelf ook en zijn enorme aanraders voor goedkope USB fietslampjes (klik ze om te bestellen):

Fietslampje USB fietsverlichting

Mooi USB ding met meerdere LEDS voor 5,-

USB LED fietslamp goedkoop

TOP USB LED fietslamp met 4 leds voor nog geen 2 euro, in rood of wit

beste fietslamp

USB oplaadbaar, wit, zeer lichtsterk,  6,- ook in rood verkrijgbaar

Derde plaats fietsverlichting Top 10: Solar fietslamp met zonnepaneel

Zonnepaneeltjes! Natuurlijk, ideaal! Nooit meer opladen! Nooit meer batterijtjes wisselen! Handig en milieuvriendelijk! Met deze onderstaande lampjes gaat dat perfect: ideaal en goedkoop. Soms zijn ze er ook in wit (maar wel moeilijk te vinden). Dan heb je twee perfecte lampjes. Met 2 leds per lampje. Kost ook maar 2,- op zijn goedkoopst, per stuk bij AliExpress. In Nederland ook verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij SoLow voor 5,- of zoek op Solar Fietslamp.

Ze gaan ook lang mee, wel 7 jaar of meer. Ik heb er een paar en die zijn nog steeds goed. Vergelijk dat eens, milieutechnisch en qua gebruiksgemak, met al die wegwerplampjes…

SOLAR FIETSLAMP fietsverlichting zonnepaneel

Enorme aanrader. Goedkoop en goed. Met zonnepaneel en met 2 leds

 

Een echt superfelle voorlamp kan ook nog op zonne-energie, zoals deze voor 9 euro:

usb voorlamp zonnepaneel

Als je een felle voorlamp wil op zonne-energie

Tip: maak ze zelf magnetisch met SUGRU

Die kleine solar lampjes kan je met een clip aan je fiets haken. Prima te doen, maar magnetisch is leuker, makkelijker en beter. En dat kan je eenvoudig zelf maken! De Neodymium magneten zijn te koop in Chinese webwinkels voor een paar euro per 20 stuks (let op het formaat, ik zou 20×1 mm doen). Die plak je met het geniale SUGRU aan je lamp, en aan je fiets. Aan de goede kant plakken, dus dat ze elkaar aantrekken in plaats van afstoten. Nu kan je het lampje gewoon tegen je fiets gooien! Ik heb ‘m bijvoorbeeld zo midden bovenop mijn achterspatbord. Ideaal.

Nummer 2 BESTE fietsverlichting: met magnetisch inductie

De op 1-na-beste fietsverlichting is met magnetische inductie. De magneetjes bevestig je aan de spaken en lopen langs het lampje, dat op de as zit. Geen batterij nodig! Goed voor het milieu! Wrijvingsloos! Waterdicht! Je kan ze nooit vergeten! Je kan ze niet eens vergeten aan of uit te doen! Ze staan altijd aan! Blijft eeuwig werken! Zonder kwetsbare bedrading!

Plus: ze worden niet gejat!

Ik heb dit op een paar fietsen en het werkt super, ze zijn zelfs na 10 jaar nog perfect. Wat zeg ik, waarschijnlijk zelfs na 50 jaar! Geen omkijken aan. Beetje bijbuigen af en toe.

Ze hebben maar 1 nadeel: het licht is niet zo fel.

Helaas zijn de goede moeilijk te vinden. Soms waren ze even bij de Aldi te koop voor 15,-. Bij de GAMMA ligt die I-FLASH IF-80016 er ook, voor 25,-. Vroeger ook even bij de HEMA voor 30,-. In de Chinese webwinkels vinden we alleen de slechte: bij al die modellen knippert het licht (dat is dus niet legaal in Nederland). Koop dus GEEN knipperend model! De Deense Reelights knipperen ook vaak, want in Denemarken mag dat. Het beste niet-knipperende model van Reelight (de goede dus, met felle voorlamp) is de Flex Mount High Power van 95,-. De voordeligste niet-knipperende set met een back-up batterij, zodat het lampje ook in stilstand blijft branden, is de SL120 voor 50,-. Dat is een aanrader: een van de beste setjes verlichting voor je fiets. Het zit niet voor niets op al die populaire SWAPP-fietsjes.

Inductie fietslamp fietsverlichting

Inductie fietslampjes van Aldi. Top, maar nauwelijks te vinden. Bij GAMMA 25,-

Reelight fietslamp fietsverlichting

Reelight, uit Denemarken,  50,- o.a. bij BOL.com. Let op: koop NIET het KNIPPERENDE model SL100 Flash

De beste fietslampjes: Eddy Currents!

Daar hadden we al eens eerder een artikel aan gewijd, jaren geleden. Die magnetische inductielampjes zou je namelijk liever wat hoger op je fiets hebben – en dat gedoe met die losse magneetjes, kan dat niet beter? Ja hoor, dat kan! Via de Eddy-currents kan een ALUMINIUM velg voldoende stroom opwekken. Aanvankelijk alleen te koop bij het Duitse magniclight.com voor 185,-.

Magnic fietslamp met inductie

MAGNIC fietsverlichting, met inductie via Eddy currents. Werkt ALEEN met ALUMINIUM velgen.

 

Maar het Deense Reelight heeft inmiddels ook zo’n Eddy Current-setje: de CITY supreme, en die kost 40,- (+13 euro verzendkosten. Ook te koop bij Bol.com voor 44,- met gratis snelle verzending. Dit is de beste fietslamp-set als je ALUMINIUM velgen hebt en geen superfelle voorlamp hoeft.

beste fietslamp reelight reel city inductie

We hebben dus een WINNAAR! Dikke 5 sterren!! Beste fietslampjes ooit: Reelight City Supreme. De voordelen van dit setje (voor en achter):

 • Geen batterijen nodig (dus milieu-vriendelijk)
 • Wrijvingsloos
 • Waterdicht
 • Altijd aan, zonder kwetsbare bedrading
 • Hoog geplaatst
 • De aluminium velg wekt de stroom op
 • Knippert niet, dus legaal in Nederland

En zo ontzettend duur is dit nou ook weer niet want dit is niet goedkoop in China te krijg. Bijvoorbeeld dit niet-legale knipperende goedkope magnetische achterlampje uit China is alleen achter – en niet eens in wit te koop. Bovendien is die met gewone magneetjes in de spaken, dus niet met de ideale Eddy Current-techniek. Als ze deze nou eens als set gaan verkopen, met wit en rood, en niet-knipperend, dan zou ik ‘m hier als een van de beste vermelden.

Er zijn maar twee nadeeltjes: de City Supreme werkt alleen bij aluminium velgen, en de voorlamp is niet zo heel fel. Als je wel zo’n felle voorlamp wil is er de Reelight Flex Mount High Power voor 90,-. Of doe die superfelle voorlamp van hierboven op zonne-energie: die voor 9 euro.

Hier een filmpje van de Reelight Eddy Current:

BONUS: de ballen!

Hadden we al eens eerder een stukje over geschreven. Die fietslamp-ballen liggen ook goedkoop in de Chinese webwinkels. Daar heten ze Hartjes. Geen Ballen… LOL!

bike_balls fietslamp fietsverlichting

Dit artikel werken we voortdurend bij in de toekomst, dus heb je tips, laat maar weten in de comments hieronder!

O ja, de naafdynamo

Dit zit op vrijwel alle nieuwe stadsfietsen. De dynamo zit dan in het voorwiel, in de naaf. Kost nauwelijks wrijving, en is zeer robuust en krachtig: de voorlamp is dan sterk genoeg om de hele weg te verlichten. Ideaal dus, alhoewel de draadjes naar de lampen wel kapot kunnen. Als je een nieuw voorwiel nodig hebt, doe er dan maar meteen zo een. Maar wie heeft er ooit een nieuw voorwiel nodig? Bovendien is het wel duur en zwaar.

10 Responses to Beste fietsverlichting: Fietslamp Top 10 – 2018
 1. nou kan ik het verkeerd begrijpen maar in het begin van dit artikel staat dat 1 led eigenlijk illegaal is in nederland… vervolgens komt de reelight met 1 led als beste naar voren. beetje verwarrend dit allemaal. plus ik ben van mening (uit de praktijk geleerd) dat je gewoon het beste een naafdynamo kunt hebben ja oke je hebt dan wel draadjes maar de licht opbrengst is wel optimaal waardoor je niet alleen gezien word maar zelf ook nog wat ziet wat toch ook wel belangrijk is.

 2. smart

  Je hebt gelijk, we hebben de tekst iets aangepast. In het buitenland mag het vaak niet, verlichting met maar 1 LED. In Nederland wel. De lampjes met 1 led op BATTERIJ zijn gevaarlijk als de batterij wat leger raakt. Daar heb je bij de Reelight geen last van. In Duitsland is het strenger: daar zijn die Reelights helaas ook verboden.
  Een naafdynamo is inderdaad nog beter. Maar veel mensen hebben dat niet en gebruiken losse lampjes.

 3. ik vind dit eigenljk een super verwarrend artikel. het ene is nog beter dan het andere maar dan toch weer niet want niet zo fel, of niet meer te vinden, enz enz.

  • smart

   Inderdaad verwarrend: je moet zelf een afweging maken tussen VEEL LICHT of MINDER licht. In Duitsland zijn bijvoorbeeld alleen superfelle voorlampen toegestaan. Het is ook verwarrend dat KNIPPEREND licht niet toegestaan is in Nederland, maar wel in het buitenland. En HEEL VERWARREND zijn de knipperende modellen van Reelight (hier dus niet legaal). Gelukkig hebben ze ook NIET-KNIPPERENDE modellen. Daar moet je dus goed op letten!

 4. En het laatste verwarrende stukje is of die Reelight City Supreme nou wel of niet geschikt zijn voor niet-aluminium velgen. Jullie schrijven “zelfs als de velg van aluminium is!” wat mij doet vermoeden dat ze ook zouden werken voor niet-aluminium velgen, maar de webpagina van Reelight zegt “alleen voor aluminium velgen”. Kunnen jullie me vertellen of ze ook voor niet-aluminium velgen werken, voor ik ze bestel en moet terugsturen?

  • smart

   Je hebt gelijk! Dank. We hebben de tekst aangepast. Voorheen stond die melding “alleen voor aluminium” ook nooit op hun website. Dat staat er pas sinds kort. De meeste velgen zijn gelukkig van aluminium, maar je moet dit inderdaad even checken van tevoren!

 5. Sportbeer verkoopt nog wel Reelights maar niet meer de Eddy current City supreme.

 6. Die lampjes met 1 LED zijn waardeloos omdat ze bijna altijd verkeerd gemonteerd worden met het LEDje naar beneden.
  De lampjes met 2 LEDs zijn niet veel beter omdat het achterlicht niet goed te monteren is op de dunne stangetjes on buisjes. Voor iets meer geld koop je een grote reflector met 3 LEDs en 2 AA batterijen.

  • Helaas kunnen ook die reflector-achterlampen met 3 LEDs en 2 AA batterijen geen vochtig Nederlands weer aan. Na 1 of 2 seizoenen werken ze al niet meer door roestvorming. Dat geldt i.i.g. voor fietsen die veel buiten staan.

 7. Naafdynamo blijft top. Enorm duurzame investering die een heel fietsleven meegaat.


[begin]

Geef een reactie