spatbord1

Op al die hippe mooie fietsjes zitten vaak geen spatborden. Mooi, maar toch wel lastig – in ons zeiknatte landje. Vooral het achterspatbord ga je missen, als je jas weer eens onder de modderspatten zit. Dus ga je op zoek naar een afneembaar spatbord. Bijna de hele zomer kan je wel zonder, maar als het vaker gaat regenen moet-ie er makkelijk en snel op kunnen.

We hebben de verschillende afneembare spatbordjes eens flink aan de tand gevoeld. Het gaat hier vooral om het achterspatbord – dit omdat we al jaren zonder voorspatbord fietsen, en dat eigenlijk prima gaat. Die hippe fietsjes zoals fixies zijn blijkbaar minder gevoelig voor opspattend water bij het voorwiel, omdat de wielbasis korter is.

Spatbord “DIY” van pet-fles, helemaal gratis

De Do-It-Yourself oplossing die niks kost. Je knipt een petfles grofweg op maat en bevestigt ‘m met twee tie wraps. Wel geinig, werkt ook wel enigszins, maar is eigenlijk net een beetje te klein. Misschien wel de meest hipster van allemaal? De meest bad-ass?

spatbord

Ass Saver knockoff spatbord uit China voor 80 cent

De Zweedse ontwerper zal er niet blij mee zijn. Zijn Ass Savers kun je in de Chinese webwinkels gewoon voor 80 cent inclusief verzendkosten kopen. Met als voordeel voor ons dat je er dan wel even een paar kan uitproberen, op verschillende fietsen. En wat blijkt? Wat je toch al dacht, namelijk: beetje erg klein. Gaat dat werken? Nee dus. Het houdt nauwelijks wat tegen. Ziet er eigenlijk ook niet uit ook.

spatbord fiets afneembaar ass saver

Goedkope afneembare spatborden van Decathlon

Nee, dan kan je beter deze bij de Decathlon nemen: die kosten ook maar 3 euro. Zoals gezegd ben je met alleen een achterspatbord eigenlijk al klaar. Bij de Decathlon hebben ze verschillende maten, typen en kleurtjes. De Flash AK is erg goed. Gewoon een simpel ding, dat je er makkelijk op- en afknalt. Lekker goedkoop, groot genoeg voor 28 en 26 inch – je kan er zelfs wel een stukje afknippen, werkt nog steeds even goed. Ze hebben ook Model Flash: dat is zeg maar de Ass Saver van hierboven – maar dan veel groter en breder uitgevoerd. Dus nu werkt het wel. Zie hieronder, het derde plaatje. Die Flash AK vind ik eigenlijk wel veel mooier, zie de bovenste twee  plaatje. Maar waar hebben we die eerder gezien?

SPATBORD-FLASH-AKSPATBORD-FLASH-AKSPATBORD-FLASH

Fendor Bendor van Wit Industries

In Nederland dus! Deze is prachtig. Schitterend. Mooie naam ook. Nederlands top-ontwerp. Sinds 2017 te koop bij www.ass-savers.com, soms voor maar 10 € inclusief verzendkosten.

UPDATE: De Flash AK is inmiddels bij Decathlon weggehaald. Dus het was inderdaad een schending van het copyright. Ook in China is deze niet te vinden. Maar de originele Fendor Bendor is er ook niet meer! De Nederlandse ontwerper heeft zijn ontwerp verkocht, zo lezen we op de website. Misschien wel aan Decathlon! Wij hopen maar dat dit mooie handige ding binnenkort weer ergens te koop is. Legaal, voor een paar euro!

UPDATE2: De Fendor Bendors zijn nu inderdaad te koop op www.ass-savers.com

spatbord fiets afneembaar fendor bendor

SKS Raceblades spatbord: mooi en goed

Dit zijn topdingen als je echte spatborden wil, die toch afneembaar zijn. Er zijn vergelijkbare ontwerpen van andere merken, met ongeveer dezelfde techniek of constructie, maar deze Duitse van SKS zijn echt perfect, en makkelijker in Nederland verkrijgbaar. Ze komen goed uit tests en het ontwerp is slim, mooi, lichtgewicht en goed. Het setje voor-en-achter kost iets van 30 euro, als je ff zoekt. Je kan ze makkelijk op- en afdoen, met twee rubberen strips per spatbord. Goed verstelbaar, zodat het altijd perfect past. Blijft ook goed zitten, en staat ook nog eens mooi. Je kan ze er ook altijd op laten zitten, als mooie vaste spatbordjes. In wit, zwart of zilver. Er zijn brede en smalle versies.

spatbord fiets sks race blades   spatbord sks raceblade

Musguard spatbord

Daar hadden we al eens jaren geleden een blogpost aan gewijd. Te koop op hun website. Dat ding van de Decathlon hierboven is wel veel goedkoper, en redelijk vergelijkbaar. Maar dat oprollen zou best wel eens handig – cq ideaal – kunnen zijn. Want afneembaar betekent dat je ze er niet altijd op hebt. En wat nou als het toch opeens gaat regenen? Deze oprolbare heb je dan in ieder geval altijd bij je!

Je kan die van de Decathlon natuurlijk ook oprollen.
Maar de Musguard rolt zichzelf automatisch op!

spatbord musgard

RockBros opvouwbaar telescoop-setje met achterlamp

Ook leuk hoor, dit telescoop-setje: Voorspatbord + achterspatbord, in diverse kleurtjes, met een achterlampje.

Diverse andere spatbordjes

Dan zijn er nog meer plastic dingen die je soms makkelijk op- en af kan klikken, en soms ook best wel goedkoop zijn, onder de 10 euro, maar die zien er vaak wat minder uit. Of vind jij deze nou net het mooist?

spatbord spatbord spatbord

Maar toch ook wel goed en goedkoop! Zoals deze set spatborden (voor en achter) voor 3 a 4 euro:

Of deze set voor en achter in allerlei kekke kleurtjes voor 5,-

 

Of deze Quick Release spatborden, setje in diverse kleurtjes voor 3 euro:

Of dit setje voor 3 euro:

Oh, and two more things…

De twee meest geniale en vernieuwende ontwerpen, hoe kan ik ze vergeten! Het kan dus, om zoiets gewoons als een spatbord toch nog revolutionair te vernieuwen. De Tangent is superlicht en superklein en superslim – en inmiddels ook in Nederland verkrijgbaar voor 80,- bij bikesmart.com. En dat borsteltje op die Danny is ook geniaal, alleen vrij grof uitgevoerd hier, kan wel wat dunner.

En wat dacht je van een combinatie? Geniaal! Het stokje van de Tangent met het borsteltje van de Danny! Nog nooit eerder gezien! Bij deze uitgevonden! Ik ga de Kickstarter-campagne alvast in gang zetten! Wie wil er mee-investeren??? In de AARTJAN BRUSH FENDER?

1 – de BIKESMART TANGENT SL CARBON FIBER MINIMALIST QUICK RELEASE BICYCLE FENDER

spatbord bikesmart

2 – DE SEA DENNY FENDER

spatbord sea denny

3. DE AARTJAN BRUSH FENDER:

aartjan design brush fender spatbord

Heb je ook een goede tip over spatborden op je fiets? Meldt het dan hieronder!

2 Responses to Spatbord – maar dan afneembaar: de grote test!

[begin]

Geef een reactie