Een sneeuwketting op je fiets voorkomt het grootste probleem bij gladheid: dat je bij de geringste stuurbeweging al onderuit gaat. Je zou dus in ieder geval op je voorwiel een winterband moeten leggen, of een sneeuwketting. Of iets met tie wraps! Het minste probleem bij gladheid is dat je geen tractie hebt, dus dat je niet snel wegkomt. Erger is het dat je niet of nauwelijks kan remmen. Ook al zou je ABS hebben (heb ik op mijn motor bijvoorbeeld) dan nog helpt dat niet of nauwelijks bij ijs en ijzel. En ABS helpt al helemaal niet bij het wegglijden van je voorwiel. En dat is eigenijk het ergst.
Er zijn winterbanden te koop voor de fiets, kijk maar hier. Een stapje verder is een winterband met spikes, zoals de Schwalbe Winter Reflex Spike. Vooral die laatse zou echt perfect moeten werken, daar kun je zelfs op glad ijs mee rijden. Het lastige hierbij is natuurlijk dat je je banden moet wisselen. Dat gaat vrijwel niemand doen, eventjes op je oude fiets, want dat is best wel veel werk. Vooral bij de achterband, door die omslachtige kettingkast. De kettingbeschermer is dan al een oplossing, want een achterband heb je er zonder kettingkast dan zo af, zonder gedoe.
Het is ook een goed idee om je banden in de winter wat zachter te houden: dat geeft al gauw twee keer zoveel grip.
Cesar van Rongen heeft er jaren geleden al eens een oplossing bedacht: een ‘sneeuwketting’ voor fietsen: de Bike Spikes. Het zijn stukken plastic met metalen punten. Het was zijn afstudeerproject voor de Design Academy in Eindhoven: “Je hebt ook spikebanden, maar het probleem is dat je dan de wielen moet losmaken. Deze ketting klik je er zo op.” De kanariegele ketting doet goed zijn werk, blijkt uit het filmpje. Supertof, maar we hebben ze alleen nog nooit ergens te koop gezien.
Sneeuwketting voor je fiets, met tie wraps of TireWraps
Gelukkig is er nog een alternatief, dat niet veel kost en dat je eventueel ook zelf kan maken: met tie wraps. De sluiting kun je het best aan de binnenkant van de velg doen, zodat het nergens uitsteekt. Er zijn tegenwoordig ook tie wraps die je weer los kan maken, da’s helemaal ideaal. Reusable tie wraps heet dat, of Releasable tie wraps. Of in goed Nederlands: herbruikbare tie wraps. En er zijn ook setjes tie wraps “specifiek voor dit doel als sneeuwband” te koop, zoals deze Dutch Glory TireWraps voor 17,-.
Of sneeuwbanden met een touwtje?
De tie wraps werken echt, volgens vele enthousiaste reacties. Maar als dit goed werkt, dan is er nog een optie: laat je band een stuk leeglopen, wikkel een stuk touw rondom de gehele band+velg, en pomp weer op. Nog makkelijker, goedkoper en sneller toch?
Heb je ook goede ervaringen of tips over winterbanden? Meldt ze dan hieronder!
Gerelateerd
TOPPERS
- Stuurdrager – stuur en drager in één
- Beste Fietslamp Top 10 - 2018
- Spatbord – maar dan afneembaar: de grote test!
- 22 mei 2017Beste handvatten voor de fiets
- Xiaomi Qicycle EF1 review: elektrische vouwfiets
- Beste elektrische step / scooter / autoped
- De Cyfly van de Möve Franklin fietst 30% sneller
- Beste elektrische vouwfiets
- Anti-diefstal GPS in je fiets, brommer of motor
- Sneeuwketting of winterband op je fiets?
ZOEK
CATEGORIE
FIETS BLOG: RECENT
- 20 sep 2019AMX Mini: superlichte en goedkope ebike
- 14 apr 2019Test door de Fietsersbond in De Vogelvrije Fietser
- 07 jan 2019Xiaomi Qicycle EF1 review: elektrische vouwfiets
- 29 sep 2018Beste elektrische vouwfiets 20 inch 2019: CARBO
- 03 sep 2018De Ahead stuurpen
- 06 aug 2018Mate X – vette elektrische vouwfiets met dikke banden
- 22 jun 2018Welke fietsketting en welke versnellingsnaaf?
- 16 jun 2018Goedkope ebike tip: AM1 op Kickstarter
Abonneren?
Betalen kan op allerlei manieren
Zoals iDeal, PayPal, creditcard et cetera
Verzending binnen Nederland is GRATIS