We hadden al eerder geschreven over de Deense vouwfiets Mate, die destijds op Indiegogo stond. Dat is een behoorlijke hit geworden. Inmiddels is die wel veel duurder geworden. Nu staat het nieuwe model, de Mate X, ook op Indiegogo. Dat is ook een elektrische vouwfiets, maar dan met mega-dikke banden. Erg leuk en uniek. Rijdt natuurlijk erg lekker, en is geschikt voor allerlei terreinen en off-road. En hij ziet er tof uit! 

Voorlopig is deze ook nog eens heel erg goedkoop. Je moet er alleen nogal lang op wachten: kan maanden duren. Je moet altijd snel reageren, want de prijs gaat telkens omhoog. Check de website van Indiegogo voor de actuele prijs. Er komen nog bezorgkosten bij, en 21% importkosten, maar dan nog blijft de prijs ontzettend voordelig: ongeveer 1000 euro.

Hij is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en kleuren. Hij ziet er op plaatjes soms klein uit door die dikke banden, maar in werkelijkheid is dit een lekker groot ding, ook voor grote volwassenen. Als je groter bent dan 1,50 m en kleiner dan 2,15 meter pas je erop: One Size Fits All. De kleuren zijn Subdued Black (Matte), White Ice, Burnt Orange, Desert Storm (Matte) en een FOUNDERS EDITION “Unicorn” coating.

Hij is erg zwaar: 29 kilo. Er zijn inmiddels ook lichtere elektrische fietsen die maar de helft wegen: 14 kilo!

Er zijn drie uitvoeringen qua techniek: de 250 (50 km bereik), de 250+ (80 km bereik) en de 750. Die eerste twee zijn legaal in Nederland. Je kan er voor een meerpijs van 50 dollar ook een gashendel bijdoen, zodat je niet eens hoeft te trappen. Maar dat is in Nederland niet legaal. De snelheid is begrensd op 25 km/u. Die begrenzer kun je er ook afhalen. Maar ook dat is niet legaal!

Er zitten schijfremmen op (en als upgrade hydraulische), en verder ook voor- en achtervering, dikke 4.0 banden, 20 inch wielen en een Shimano 8-speed derailleur. Je kan kiezen uit straat- of terreinbanden.

Mate X Review PLUSPUNTEN

  • opvouwbaar en elektrisch
  • 20 inch wielen met superdikke 4.0 banden
  • schijfremmen, als upgrade ook hydraulisch
  • supergoedkoop
  • voor- en achtervering
  • one size fits all

Mate X Review MINPUNTEN

  • Zwaar
  • Niet meteen leverbaar, je moet vooruit betalen
  • Kwetsbare derailleur
  • Vering heeft veel nadelen

Ons lijkt het nog beter om geen vering te doen, want dat is robuuster, goedkoper, lichter en zuiniger. Je hebt die vering met zulke dikke banden eigenlijk toch niet nodig. Verder vinden wij op een elektrische fiets een derailleur eigenlijk ook niet echt nodig (je zet ‘m toch alleen maar in de grootste versnelling), en ook te fragiel. Single speed is sterker en goedkoper. En dan kan je er ook de kettingbeschermer opzetten. Want die past niet op een derailleur.

UPDATE: een andere 20 inch vouwfiets met superdikke banden is de SDREAM. Deze deze kan je ook ZONDER vering kiezen. Kost rond 800 euro, nu op INDIEGOGO, daar komen nog wel kosten bij, (import en transport), maar hoeveel precies is onduidelijk. Net zo zwaar: 29 kilo.

Mate X Review elektrische vouwfiets

Mate X Review elektrische vouwfiets dikke bandenMate X Review elektrische vouwfiets dikke bandenMate X Review elektrische vouwfiets dikke bandenMate X Review elektrische vouwfiets dikke banden