Zelf zou ik eerder een 20 inch vouwfiets nemen: zie de blog over de beste elektrische 20 inch vouwfietsen. Dat komt omdat ik 1,90 meter ben, met 95 kilo. Maar voor de kleinere 16 inch wielen is ook wel wat te zeggen. Dat is compacter en lichter. De legendarische Brompton is ook 16 inch! Ik zag deze nieuwe Xiaomi Qicycle EF1 en dat lijkt mij nu de beste 16 inch elektrische vouwfiets. En met 585 euro ook nog eens goedkoopste. Voor die prijs krijg je meestal alleen maar een gewone vouwfiets, niet eens elektrisch…

Xiaomi begint een va de grootste merken ter wereld te worden. De kwaliteit is erg hoog en de prijs is laag. Telefoons en powerbanks van het merk zijn ook al superpopulair. En die leuke elektrische huurstepjes van Bird zijn ook allemaal van Xiaomi. Die staan over de hele wereld! Amerikaanse steden staan er vol mee, en in Frankrijk, België en Spanje zie je ze ook overal.

De Xiaomi Qicyle EF1 is slim en compact opvouwbaar, superlichtgewicht (14,5 kilo), van aluminium, met een moderne goede batterij in het frame en een moderne motor van 250W, met 45 km bereik. Verder met drie naafversnellingen (Shimano Nexus), goede remmen (knijprem voor en roller-brake achter) en alles in gedegen topkwaliteit. Mooi design ook! Al met al best bijzonder. Dit zie je niet vaak.

En ook nog met een Nederlands design-tintje: de voor- en achterlamp zitten precies zo in het frame als bij de beroemde Van Moof.

Xiaomi Qicycle EF1: top elektrische vouwfiets voor 600 euro

Opgevouwen zijn de afmetingen 100cm x 45cm x 65cm. Je moet dan de accu er wel uithalen. De snelheid is begrensd op 25 km/u, en dat moet ook van de wet. Trapondersteuning is ook verplicht, en dat heeft deze Xiaomi dan ook. Hij fietst verder ook prima als de accu leeg is. De accu kan je er makkelijk uithalen en kan je thuis in 3,5 uur weer opladen met de meegeleverde oplader.

Het enige nadeel is misschien dat het stuurtje niet in hoogte verstelbaar is, dus minder geschikt voor lange mensen. Maar zelfs met 1,90m en 95 kilo is deze fiets goed te doen. Alhoewel het stuurtje dan dus wel iets aan de lage kant is. Verder kan de ideale kettingbeschermer er helaas niet op, omdat er twee extra tandwielen langs de ketting lopen (nodig voor het inklappen).

Dit topfietsje is hier te koop op Aliexpress, de bezorging naar Nederland  gaat ongeveer twee maanden duren. De belasting en importkosten zijn al inbegrepen in de prijs, die erg voordelig is: 585 euro inclusief verzending. Hoe kan dat zo goedkoop? Omdat er al enorm veel verkocht zijn, onder andere in China! Een bijkomend voordeel daarvan is dat je dan allerlei onderdelen en accessoires zoals accu’s, spatborden en dragertjes altijd makkelijk kan bestellen, ook in de toekomst. Handig, ook bij het gebrek aan service en garantie natuurlijk. Zelfs in Duitsland kreeg deze vouwfiets zeer goede reviews. Een enorme aanrader dus! Hier kan geen enkele andere elektrische vouwfiets op dit moment tegenop…

Ik heb ‘m ook besteld. Een buitenkansje voor die prijs, want ik heb dit nog nooit zo goedkoop gezien. En in het Openbaar Vervoer kan hij ook overal gratis mee. Scheelt ook weer.

Xiaomi Qicycle EF1: top elektrische vouwfiets voor 600 euro
Xiaomi Qicycle EF1: top elektrische vouwfiets voor 600 euro

Geef een reactie