22 mei 2017
mei 22, 2017

Beste handvatten voor de fiets

0 reacties

Een lekkere fiets heeft lekkere handvatten. En slechte handvatten fietst niet lekker. Verbeter je fiets en doe er fijne handvatten op! Kan voor weinig. Maar wat zijn dan de beste handvatten? Hierbij een paar tips.

Op een gebogen race-stuur doe je meestal windsels. Op een bull-horn-stuurtje ook. Bij vlindersturen (trekking-sturen) zit er vaak schuim om de gehele stuurstang. Okee. Maar alle andere gewone stuurtjes dan?

Eisen en wensen aan goede handvatten voor de fiets

Ze moeten niet te hard zijn, maar ook weer niet te zacht, zoals sommige schuim-handvatten. Te zacht voelt niet lekker, en is ook kwetsbaar. Ze moeten ook niet te dun, of te klein zijn. Maar het belangrijkste is: ze moeten het liefst een ergonomische vorm hebben. Aan de buitenkant moet een handpalm-uitstulping zitten, gericht naar achteren / naar binnen. Je kunt ze dan ook iets naar boven mikken: grofweg 45 graden naar boven. Het past dan beter in de vorm van je hand. Dat voelt heel natuurlijk, en je grip is ook stevig, indien nodig.

Omdat je ze kan draaien moeten deze ergonomische grips wel goed vast zitten. Daarom zijn er ook zogenaamde lock on grips. Die kun je vastzetten, met een inbussleutel. Hoeft niet per se, want er zijn ook ergonomische grips die zonder lock ook redelijk goed vastzitten. Schuif ze erop met een druppeltje wasmiddel: dat lost vanzelf op, en dan zitten ze vast.

Die lock on ergonomic grips zijn te koop op AliExpress, en kosten iets van 3 euro per set. Inclusief verzendkosten, maar je moet er wel 2 a 3 weken op wachten. Mooi, goed en goedkoop! Persoonlijk vind ik ze alleen net een tikje te dun en te klein voor mijn (redelijk grote) handen.

beste handvatten fiets: lock on ergonomisch

ergonomische handvatten fiets

De beste ergonomische grips die ik kon vinden zijn deze hieronder. Dikker en fijner dan die van hierboven, maar zonder lock. Dat geeft eigenlijk niet, want ze zitten redelijk stevig vast. 13 cm Lang en inkortbaar tot 9,5 cm, om ‘m naast een versnelling te plaatsen. Voor 22mm stuur. Hier te koop in onze webwinkel voor 9,- met gratis verzendkosten.

beste ergonomische handvat fiets

Als je geen ergonomische vorm wil, dan zijn er nog twee mogelijkheden: ten eerste mushroom grips. Het handvat heeft dan groeven of lamellen rondom, zoals aan de onderkant van een paddestoel. Zo kan er stevig materiaal gebruikt worden dat toch zacht aanvoelt, en wat zich ook vormt naar je hand. Maar de fijnere dikkere handvatten in dit soort zijn moeilijk te vinden. Deze van Bikester (6 euro exclusief verzendkosten) komen in de buurt, zie hieronder, of anders deze van 11,50 euro exclusief verzendkosten.

mushroom grips

Je kan ook gewone dikke goedkope grips doen, het zogenaamde BMX-model, zoals hieronder. Die zijn ook prima en kosten maar een paar euro. Hier te koop op Aliexpress, in allerlei leuke kleuren.

handvat BMX fixie gekleurd

Beste handvatten: welk materiaal?

Het materiaal is meestal gewoon rubber. Siliconen-rubber zou nog beter zijn, maar dat is wat aan de zachte kant en wordt daarom soms als vulling of als tweede materiaal gebruikt, net als gel-kraton. Kurk is ook een mooi natuurlijk en ideaal materiaal, maar dat wordt voor handvatten meestal gemengd met rubber, en dan maakt het niet zoveel meer uit. Leer is ook fijn, maar kan niet goed tegen de regen. Plastic is te hard. Stevig schuim kan ook nog, zoals deze van 6 euro:

handvat stevig schuim

Verder moet een grip goed passen op de stuurstang. Dat is vrijwel altijd zo, omdat dit gelukkig een standaardmaat is (22,2mm). Om een nieuw handvat makkelijk op het stuur te krijgen, doe je er een druppeltje afwasmiddel in. Gaat het dan nog niet, dan kun je ze ook verwarmen. Om oude handvatten eraf te halen zet je perslucht op het andere einde, waar je een gaatje in maakt. Heb je geen perslucht, dan is snijden soms de enige mogelijkheid.

Heb je een recht stuur dan kun je ook grips met bar-ends nemen. Dat zijn eigenlijk de meest ideale en de beste handvatten voor rechte stuurtjes op mountainbikes en trekking-fietsen. Kan ook goedkoop, zoals deze hier op Aliexpress voor iets van 8 euro, zie hieronder. Of de luxere uitvoering voor rond de 30 euro, zie daaronder.

de beste handvatten met bar ends

handvat met bar end ergo

Het is ook mogelijk om die bar-ends los te kopen en naast je handvatten te zetten. Met die dingen kan je je zithouding afwisselen naar een iets meer gebogen, actievere en aerodynamische zit. Losse bar-ends zijn te koop vanaf vier euro op AliExpress. Ze kunnen aan de buitenkant van de grips, zoals hierboven, of juist aan de binnenkant, zie hieronder:

bar ends

Het kan allemaal nog een stapje extremer, zoals deze Shock Absorber grips (13,-):

Een laatse detail is de versnelling. Vaak zit er rechts of links op je stuur een draaigreep voor de versnelling. Je kan dan dat handvat beter inkorten om ruimte te maken voor de draaigrip. De beste handvatten zijn daar al op voorbereid, en hebben een handige inkeping. Zoals bijvoorbeeld bij onze ideale grips: te koop in onze webwinkel voor 9,- met gratis verzendkosten.

beste ergonomische handvat fiets

Geef een reactie