Anti-diefstal GPS voor de fiets: als je fiets gestolen wordt kijk je gewoon op je mobiel waar je fiets is. Kan je ‘m daar gewoon ophalen! Nu staat er weer zo eentje op Indiegogo, en deze keer heet-ie de Sherlock. Goeie naam. Laten we nu maar eens blog aan het concept anti-diefstal GPS wijden… (UPDATE: lees ook het nieuwe artikel “Mini GPS tracker”)

De Sherlock ziet er ook helemaal goed en mooi en slim uit. Maar er zijn toch wel een aantal bedenkingen:

Ten eerste moet er altijd een SIM-kaart met mobiel abonnement bij. Dat brengt jaarlijkse – beter gezegd maandelijkse – kosten met zich mee. Zo aan de prijzen te zien kunnen zij van Sherlock dit voor ongeveer 50,- per jaar aanbieden, dat is op zich best wel goedkoop, alhoewel je voor die prijs ook al bijna een diefstalverzekering hebt. Maar bij duurdere fietsen van laten we zeggen meer dan 1500,- loont dit wel de moeite.

Een GPS-systeem zonder abonnement bestaat ook, maar die heeft een bereik van 1 kilometer. Eén kilometer. Ik weet niet of JIJ daar wat aan hebt?

Verder moet er natuurlijk ook een batterij in. Die moet je ook opladen. En je moet bijhouden wanneer-ie bijna leeg is. Allemaal niet zo heel handig.

Maar dat zijn niet de enige bedenkingen. Het hele GPS-ding moet je zien te verbergen in het frame. Bij Sherlock doen ze dat in de stuurbuis, dat is op zich een slimme en eenvoudige oplossing. Het ding kan ook op slot, in die zin dat je hem kan vastdraaien met een speciale sleutel. Net als bij iPhones, die kun je ook alleen maar met een speciale sleutel openmaken. Maar een dief die al die moeite gaat doen kan waarschijnlijk wel aan zo’n sleutel komen. Want als je een slot kan openmaken kun je denk ik ook wel een speciaal schroefje losdraaien. Het is dus maar hopen dat de bad guys niet meteen weten dat er een GPS in de stuurbuis zit. En het ding in z’n geheim zijn werk doet. Dan zit je goed.

En er zijn er nog wel meer bedenkingen. Heeft-ie wel bereik in het schuurtje van de dief bijvoorbeeld? En wat nou als-ie nat wordt? En ten laatste: Kost dat? 170,- ex transport. Dus reken maar op 200,-. En daar komt nog 50,- per jaar voor het abonnement bij, na het eerste jaar.

anti-diefstal GPS fiets brommer motor

Tile Bluetooth Tracker

Er is ook nog een ander systeem, zoals de Tile. Die werkt met Bluetooth, dus zonder SIM en zonder abonnement. Lekker goedkoop! Maar het ding zit wel potdicht, dus je kan de batterij niet vervangen en ook niet opladen. Waterdicht, dat dan weer wel. Verder ben je volledig afhankelijk van de community: alleen aangesloten gebruikers hebben de App die de Tiles in nabije omgeving kan zien, en de lokatie kan doorgeven. Werkt dus alleen in een dichtbevolkte omgeving, en dan ook alleen als er heel erg veel mensen die App hebben. In Nederland heb je daar voorlopig dus nog niks aan.

Conclusie anti-diefstal GPS voor de fiets

Al met al goed te doen voor dure topfietsen, brommers en motoren, maar voor goedkopere brikjes staan de kosten niet in verhouding. Nog een maand te gaan voor de Sherlock, ze staan nu op 30%. Ik hoop voor ze dat ze het gaan halen – zo niet, dan zijn er gelukkig ook nog vergelijkbare andere anti-diefstal GPS systemen te koop. Het zit bijvoorbeeld bij de duurste modellen van VanMoof nu al ingebouwd. Zelfs met terugvind-garantie!

UPDATE: inmiddels is er ook de Ping.

Heb je ook een goede tip over anti-diefstal voor de fiets? Meldt het dan hieronder!

Geef een reactie