De meest ideale fietsverlichting die je kan verzinnen is als volgt: zonder batterijen, zonder wrijving, zonder kabels (want die gaan toch een keer kapot). Iedereen zal het hierover eens zijn. En het bestaat gewoon al!

Er is een Deens product, de Reelight, en er zijn goedkopere varianten te koop. Wel moeilijk te krijgen en te vinden. De Hema verkoopt ze helaas niet meer, alleen de Aldi heeft 1x per jaar een kortlopende aanbieding voor maar 16,-. Het systeem is bij allemaal hetzelfde: je zet een paar magneetjes vast in je spaken, en de lamp monteer je op de as, zowel voor als achter. Werkt perfect, heeft alleen als nadeel dat de lampen vrij laag zitten. Je kan het theoretisch natuurlijk makkelijk hoger monteren maar dan moet je kwetsbare bedrading gaan gebruiken.

De Magnic Light, een project op Kickstarter, doet het qua techniek totaal anders, maar het idee is vergelijkbaar. Je hebt hier geen losse magneetjes meer nodig, want de “dynamo” of hoe-moet-je-dat-noemen zit  direct naast de velg. Zonder wrijving levert de velg door inductie (via zogenaamde Eddy currents) genoeg stroom voor de led-lampjes, die dus hoog gemonteerd op de fiets zitten, wat een voordeel is ten opzichte van de bestaande Reelight-varianten. Want die zitten op as-hoogte.

Eddy currents werken bij alle metalen, wonderbaarlijk genoeg ook bij aluminium, dat niet magnetisch is. Als de prijs ook goed wordt (nu nog iets van 80,-) dan is dit wat mij betreft het allerbeste lichtsysteem ooit. Je wil nooit meer wat anders!

Nou ja, die goedkope Aldi-dingen dan. Als je die kan krijgen. Zie ook de Beste Fietslampjes Top 10.

Magnic Light op Kickstarter

Geef een reactie