Je kon er op wachten: een e-bike die er precies zo uitziet als een gewone fiets. Waarbij de accu onzichtbaar in het frame zit, en de naaf eruitziet als een gewone naaf. En nu we toch bezig zijn: wanneer komt er eens één die er net zo uitziet als een hippe fixie zonder versnelling? Maar dan wel met goede veilige schijfremmen? En ook nog eens lichtgewicht? Bijvoorbeeld 14 kilo? Zodat je ‘m een trap op kan tillen, en ‘m in het openbaar vervoer mee kan nemen?
Hij is er: de Ampler Curt. Je kan ‘m hier bestellen

Het frame is van aluminium, de voorvork is van carbon. Dat is een goede slimme manier om het gewicht omlaag te brengen terwijl het nog redelijk betaalbaar blijft. De lichtste niet-elektrische racefietsen zijn 10 kilo, een gemiddelde stadsfiets weegt 20 kilo, en elektrische fietsen wegen vaak al 26 kilo. De Ampler Curt is dus maar 14 kilo. Hij is er in zwart of zilver, in drie maten: Small, Medium of Large.

Bij de opties kan je voor 10 versnellingen kiezen (Shimano Deore derailleur). Zonder versnelling kan ook: naar keuze met een ketting of met een belt drive. Versnelling is in Nederland eigenlijk niet nodig op een elektrische fiets. Dat is ook robuuster. Er zijn ook spatborden, verlichting en Brooks zadel+handvatten bij te koop. De goedkoopste kale uitvoering kost 2500 euro.

Hij ziet er snel uit, als een single speed, maar dan elektrisch

Ampler is een fietsmerk uit Tallinn, Estland. Ze hebben 3 modellen elektrische fietsen. Ze leveren uitsluitend via hun eigen webshop, net als het Nederlandse Van Moof. De consument begint er langzaam aan te wennen dat je een fiets gewoon op internet kan bestellen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Zo’n fiets zou in een gewone fietsenwinkel misschien wel 1000 euro duurder zijn.

Er zit ook een app bij, waarmee je kan zien hoe ver je nog kan, en waarmee je de trapondersteuning in 2 standen kan zetten. De normale stand is begrensd op 25 km/u, maar er is ook een turbo-stand waarmee je nog harder kan. Dat is ideaal, want begrensd op 25km/u is legaal en fijn en veilig, maar af en toe wil je wel de mogelijkheid hebben om sneller te kunnen.

De batterij is niet afneembaar, maar omdat de fiets zo licht is hoeft dat ook niet per se. Want dan kan je ‘m gewoon naar binnen tillen om ‘m op te laden.

Dit is de enige elektrische fiets op dit moment met al deze eisen: lichtgewicht, onzichtbare batterij en motor, uiterlijk van een fixie, zonder versnelling, met schijfremmen, en begrensd op 25km/u maar met de mogelijkheid om sneller te kunnen. UPDATE: inmiddels is er nog een, heel goedkoop ook: de AM1

Je kan de Ampler Curt ook met spatborden, verlichting en allerlei andere accessoires bestellen

Aluminium frame, schijfremmen, carbon voorvork. Dat wil iedereen wel!

Een belt drive is een alternatief voor een ketting, maar dat maakt deze fiets wel bijna 300 euro duurder. Je kan ook de gewone ketting-versie nemen, en er dan een kettingbeschermer op zetten. Als je bagage mee wil kunnen nemen dan is er ook de stuurdrager. Dan kun je ook kiezen voor een hogere stuur-stand, zodat je wat meer rechtop kan zitten. Dan is de Ampler Curt helemaal een ideale ebike!

Geef een reactie