Het heeft even geduurd, maar de koude dagen staan weer voor de deur. Hoe houd je het comfortabel op de fiets? Doe je voordeel met de volgende tips.

Liever iets te koud dan te warm

De ideale fietskleding is warm, maar zeker ook weer niet té warm. Slecht ademende kleding is over het algemeen geen goed idee. Overmatige transpiratie zorgt ervoor dat je sneller afkoelt, waardoor een verkoudheid op de loer ligt. Houd er bovendien rekening mee dat je van fietsen warm wordt. In het begin kun je het dus beter nét iets te koud hebben dan te warm.

Bovenkleding

Een goede fietsoutfit begint bij comfortabele basics. Kies liever voor meerdere laagjes over elkaar dan voor één dikke laag. Je bovenlichaam is namelijk minder in beweging, en daarom vatbaarder voor kou. Thermo-ondergoed is zeer geschikt als basis, bij voorkeur van puur katoen of wol. Thermokleding zorgt ervoor dat transpiratievocht snel wordt afgevoerd naar de volgende laag, nog voordat het kan verdampen en de huid kan afkoelen. Voor de tweede laag is een shirt met lange mouwen heel geschikt. Kies bij voorkeur voor warme stoffen die goed ventileren. Door je lichaamswarmte wordt de dunne laag tussen je onderkleding en shirt snel opgewarmd. Een wind- en waterdichte jas die goed ademt is de perfecte finishing touch. Zo ben je op alle weersomstandigheden voorbereid. Wordt het snel donker? Reflecterende strepen of badges vergroten je verkeersveiligheid.

Onderkleding

Een thermo-maillot of een lange onderbroek (voor onder een dunne pantalon) houdt je benen heerlijk warm, zelfs bij temperaturen beneden het nulpunt. Doorgewinterde wielrenners zoeken misschien naar een alternatief voor de wielrenbroek. In de fietsspeciaalzaak zijn winterbroeken met zeem verkrijgbaar, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je gewone wielrenbroek onder je lange broek te dragen. Dat houdt je onderlichaam heerlijk warm.

Mutsen, sjaals en handschoenen

Het hoofd is de plaats waar de meeste lichaamswarmte weglekt. Reden temeer om te investeren in een behaaglijke muts. Voor de wielrenners onder ons zijn er speciale helmmutsen verkrijgbaar die zowel warm als veilig zijn. Ben je meer een stadsfietser? Kies dan eens voor een bivakmuts of voor een lekker warm exemplaar met oorflappen. Uiteraard mogen ook de handschoenen niet ontbreken. Dikke wanten mogen dan aantrekkelijk lijken, op de fiets zijn ze lang niet altijd gebruiksvriendelijk. Neopreen houdt je handen droog, maar ventileert minder goed. Materialen als katoen en wol zijn comfortabel en staan bekend om hun ventilerende eigenschappen. Mocht je zelfs dan nog last hebben van koude handen, dan zijn elektrisch verwarmde handschoenen jou op het lijf geschreven.

Heerlijk warme voeten

Altijd gedacht dat je dikke sokken nodig hebt in de winter? Mis! Te dikke sokken kunnen de bloedtoevoer in je voeten afknellen, waardoor je het juist sneller koud krijgt. Bij de sportspeciaalzaak zijn speciale fietssokken verkrijgbaar die je voeten in alle omstandigheden heerlijk warm houden. Zo kun je straks weer kilometers vooruit!