Een goedkope elektrische fiets wordt steeds gewilder. Maar ze zien er nog steeds vaak heel suf uit. Deze goedkope elektrische fiets op Indiegogo ziet er tenminste goed uit. HIj is ook nog eens superlicht. Het gewicht is juist nogal eens een probleem bij de gemiddelde elektrische fiets. Die zijn vaak veel te zwaar. De accu en de motor zijn sowieso zwaar, dat lijkt een geldig excuus,  maar afhankelijk van de gebruikte technieken kan dat toch echt een stuk lichter. Ook het frame is vaak veel te zwaar, van zogenaamd Hi-Ten-Steel (oftewel gewoon ijzer). Maar als het frame van aluminium is dan is dat ook simpel en niet al te duur opgelost. In productie is dat maar 10 euro duurder, in consumentenprijs mag dat hooguit 50 euro schelen.

Deze Sondors THIN bike lost dat allemaal perfect op. Je zou zeggen: zo’n soort fiets bestaat toch allang, te kust en te keur te koop? Maar dat is dus niet zo. Zo’n simpel ding is eigenlijk nergens te koop. En al helemaal niet voor die prijs: hij kost nog geen 600 euro, inclusief btw! Dat is echt een topprijs. Nou zal die prijs later wel stijgen, maar doe je voordeel er mee en bestel ‘m nu alvast op Indiegogo! Natuurlijk duurt het wel weer ff een half jaar of zo voordat je hem dan in huis hebt, maar dit is de enige mooie, en verreweg de goedkoopste. Zelfs een elektrische fiets in China bestellen is veel duurder, als-ie al aankomt dan. Alhoewel er wel 250 dollar transport bijkomt, naar Nederland.

Indiegogo is een soort Kickstarter maar dan van het betere soort, het schijnt een stuk gunstiger te zijn omdat ze minder geld cq commissie vragen. Ik heb er al een aantal dingen gekocht en dat ging voorlopig goed. Ik zal daar binnenkort eens een blog aan wijden, hier.

goedkope elektrische fietsgoedkope elektrische fiets

Goedkope elektrische fiets: overwegingen

Even terug naar die goedkope elektrische fiets: in Nederland mag die maar maximaal 250 Watt zijn, want anders wordt het een zogeheten Pedelec, oftewel elektrische motorfiets, waar je een helm voor nodig hebt en zo. Bij deze Sondors THIN bike hebben ze dat ook slim aangepakt, want de Europese versie is precies die 250 Watt. Als je bestelt moet je dus die Europese versie nemen. Op deze fiets zitten ook geen versnellingen: dat zou ik zelf ook niet doen, want dat is goedkoper, lichter, kan niet kapot en zolang je die motor hebt heb je toch geen versnelling nodig? Heel slim dus. Verder is het model one-size-fits-all. Met deze vorm van het frame passen er mensen van 1,50 tot 2 meter op. De wielen zijn 28 inch, met ietsje dikkere banden, en dat is eigenlijk ook het fijnst. Geen fancy vering, dat is ook niet echt nodig, bij normaal gebruik, en scheelt veel energie. Dat gaat ook minder snel kapot, en is veel goedkoper. Spatbordjes doe je er zelf maar op, zie onze Grote Spatbordentest. Verlichting idem dito. Genoeg tips daarover op deze blog!

Zo te zien zit er een nylon belt drive op, in plaats van een gewone ketting, maar ergens anders staat weer dat dat een upgrade is voor 150 dollar. Dat hoeft wat ons betreft helemaal niet: wij doen natuurlijk een Kettingbeschermer op de ketting. Werkt perfect! En de bagagedrager onbreekt geheel op dit model: nou, dat lossen wij op met onze geniale stuurdrager.nl! Dan heb je echt een topfiets. Wij gaan er in ieder geval een bestellen en testen. We zullen hier laten weten of het wat is!

UPDATE:
Tijdens het bestellen komen er dus wel nog kosten bij: het transport naar NL is 250 dollar extra. Het totaal komt nu omgerekend op zo’n 800,- euro. Dat is nog steeds goedkoop. Maar wel een beetje onduidelijk dat er in de “perk” staat  664 USD + shipping. Dat betekent dus dat de shipping er nog bijkomt. Nou ja, nu weten we dus ook dat een goede goedkope elektrische fiets eigenlijk maar zo’n 550 eu zou moeten kosten. Die dure van 2000,- plus zou ik dus niet meer doen.