Met ingang van 1 januari 2017 is een helm verplicht op een snelle ebike. Zo’n ebike heet ook wel een Pedelec, dat is er zo één die 45 kan. Best hard! Voor de wet is dat hetzelfde als een snelle brommer. Een Pedelec moet verzekerd zijn als een brommer, er moet ook een geel plaatje op, en in de bebouwde kom mag je er ook niet mee op het fietspad rijden. Op de weg dus, tussen de auto’s, met je fietsje. En je moet dus een helm op. Geen brommerhelm gelukkig, maar een NTA 8776-helm.

Een WAAAAAAAT?? Een NTA 8776: dat lijkt op een racefietshelm, maar dan met meer bescherming in de nek en bij de slapen. Deze norm is in Nederland ontwikkeld en zal hoogstwaarschijnlijk binnen een paar jaar ook de norm voor Europa gaan worden voor snelle ebikes.

Helmfabrikanten zijn druk in de weer om deze helmen te gaan ontwikkelen zodat die voor 1 januari in de winkel kunnen liggen. Maar op dit moment is er nog geen enkele helm volgens deze nieuwe standaard te koop. De kans is ook niet erg groot dat het voor 1 januari gaat lukken.

Wil je na 1 januari meteen legaal op je snelle ebike fietsen? Pak dan voorlopig maar een brommerhelm!

helm verplicht ebike pedelec

Zie ook “Maak ebikes veliger met SAFETY SOUND”.