21 nov
november 21, 2016

Hoe lang gaat mijn ketting mee?

0 reacties

In het “racefiets wereldje” is het een belangrijke vraag: Hoeveel kilometer heb je al met de ketting gereden? Men heeft het dan vaak over zo’n 2000-3000 kilometer fietsen, waarna een ketting aan vervanging toe is. Maar hier zijn de meningen sterk over verdeeld. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de soort ketting, onderhoud, smering en weersomstandigheden. Het is wel erg belangrijk om op het juiste moment de ketting te vervangen, niet alleen omdat je dan soepel blijft rijden, maar omdat dit anders ten koste gaat van de tandwielen, zodat je die ook moet vervangen. Die zijn veel duurder, dus het loont om de ketting goed in de gaten te houden. Om het zogenaamde “vervangings punt” te bekijken wordt vaak gesproken over de rek van de ketting. Dit kun je zien, wanneer je een oude versleten ketting met een nieuwe vergelijkt, met evenveel schakels. De versleten ketting is dan ongeveer 1 hele schakel langer!

Waneer vervangen?

Mijn ouderwetse fietsenmaker kon de slijtage of rek al beoordelen door de ketting even door zijn handen te halen, en met een schroevendraaier op te tillen, maar deze “rek” kun je ook bepalen met een schuifmaat, en er is ook een speciaal voor dit doel gemaakte “ketting slijtagemeter of ketting checker”, die nauwkeurig het percentage van deze (door slijtage veroorzaakte) rek kan meten. Een percentage van 0,75 / 1 % wordt gezien als slijtage punt. Met een ketting slijtagemeter of ketting checker kun je bepalen wanneer een ketting het 0,75% en 1 % slijtage punt heeft bereikt.

Nu moeten natuurlijk niet alleen racefietsers zich druk maken over het beoordelen wanneer de ketting aan vervanging toe is. Zeker fixie rijders, want die remmen doorgaans ook met de ketting. Het laatste dat je dan wilt is dat je (oude en versleten) ketting breekt.

Een stap in de goede richting voor een fiets zonder derailleur is de slimme ketting beschermer, de SmartChainGuard. Door het gebruik hiervan heeft de ketting minder onderhoud nodig. Olie of vet in de ketting blijft langer zitten, en vocht en water druppelt tijdens het fietsen weer uit de ketting. Tests tonen aan dat de ketting hierdoor tot 3x langer mee kan gaan.