06 dec 2013
december 6, 2013

Vering in je stuur, very clever

0 reacties

Vering op je fiets: blijft lastig. Deze slimme uitvinding maakt dat weer wat beter. Het probleem met vering is niet alleen dat het kwetsbaar, zwaar en duur is, maar vooral dat het verlies in voortbewegingsenergie oplevert. Ik weet het percentage niet uit mijn hoofd, volgens mij iets van 25% energie-verlies, waar ik alleen maar mee zeggen wil: substantieel verlies. Vering wil je daarom alleen als het echt nodig is, en eigenlijk helemaal niet op een stadsfiets.

Dikke banden geven vering, de spaken veren, je zadel veert. Bij een achterwiel heb je op deze manier eigenlijk best wel OK-e vering. Bij het voorwiel mis je misschien nog wat. Op veel stadsfietsen – waar je behoorlijk rechtop zit – maakt dat ook niet veel uit, maar bij de snellere fietsen zoals fixies – waar je met meer gewicht op het stuur hangt – zou vering bij het voorwiel nog wel wenselijk zijn.

Deze nieuwe ahead-stem van TransX lost dat heel slim en effectief op. Er zit namelijk een gedempte scharnier in die 3 graden verticale beweging mogelijk maakt om schokken te absorberen. Een aantal nadelen zijn op deze manier opgelost: het is niet zo kwetsbaar, niet zwaar en er is weinig of geen verlies aan voortbewegingsenergie.

Blijft over de prijs: deze 6061-T6 aluminum stems, vanaf april 2014 beschikbaar in 80/90/100/110/120 mm, kosten 99 euro. Niet echt goedkoop, da’s dan toch een beetje jammer.

Website van TransX Via bikerumor.com

Geef een reactie