https://www.kettingbeschermer.nl/wp-content/uploads/2018/03/Unknown-1.jpeg

Een buff is een hip ding: een soort kruising tussen een bivakmuts en een sjaaltje. Een Balaclava is een alternatief. Dat is eigenlijk een bivakmuts. Lekker warm op de fiets of op de ski’s. Of op de motor of brommer, want het is ook makkelijk en handig te dragen onder een helm. Een buff is multifunctioneler: je kan ‘m ook om je nek doen, als een sjaaltje of nekwarmer, maar je kan ‘m ook makkelijk over je hoofd doen, als een bivakmuts. 

Een goede balaclava heeft een ventilatievenster, via een speciaal mondstukje. Een filter of gaasje, wat ervoor zorgt dat je adem de stof niet drijfnat maakt. Want dat bevriest dan weer, en dat natte spul wordt dan weer steenkoud en oncomfortabel. Dat is ook meteen het nadeel van alle gewone sjaaltjes of bivakmutsen. Ik heb een aantal goedkope balaclava’s getest en deze Balaclava die ik hier vond voor maar 2,50 is de beste. Deze heeft dus dat ventilatie-mondgaasje, en is verder warm en goed, terwijl het nog lekker compact en licht blijft. Het materiaal is namelijk elastische thermal fleece. One size fits all – gelukkig, dus geen gedoe met Chinese kleine maten. Dit past gewoon altijd. Aanrader!

BUFF BALACLAVA NEKWARMER TEST REVIEW

Ik heb ook nog deze supergoedkope getest voor maar 1,80 €: die is van veel dunner super-elastisch materiaal. Deze heeft niet dat mondvenster. Het lijkt een beetje op een Buff, maar dan wat kleiner en compacter, en dan wel meteen in de vorm van een bivakmuts, dus met een grote opening voor je ogen. In verschillende kleuren. Eigenlijk ook best wel een handig ding. Zeker als je eigenlijk alleen je haar wil afdekken, als je een helm draagt. Om zo een ingestort helm-kapsel enigszins te voorkomen.

Een Buff is eigenlijk een merknaam: 25 jaar geleden krijgt de avonturier Juan Rojas het idee om een multifunctionele sjaal te maken. In de stoffabriek van zijn familie produceert hij de eerste samples van een naadloze en kokervormige sjaal van elastisch en ademend microvezel.

Al snel willen vrienden en kennissen ook een BUFF en binnen drie jaar na de uitvinding is BUFF te koop in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en andere delen van Europa. Het merk is inmiddels zo populair geworden dat het merk BUFF de naam van het product is geworden. De originele buff kun je hier voor 13,- kopen bij Bol.com:

buff balaclava nekwarmer

Een buff is multifunctioneel

buff nekwarmer

Een Buff is een kokervormige elastische mutlifunctionele antibacteriële nekwarmer

 

Zo’n buff is ook met allerlei opdruk te koop. Zoals deze hunterslook met camouflage-print:

BUFF BALACLAVA TEST REVIEW

Bij bol.com hebben ze ook deze populaire skull-mask. Dat is geen officiële buff, maar wel een vergelijkbaar dingetje – alleen dan net even wat anders. Deze met doodskop-print kost 3,50:

BUFF BALACLAVA NEKWARMER TEST REVIEW

En als je alleen maar een nekwarmer plus mondkapje zoekt, dan is deze perfect: die heeft dat allebei. Deze zit van achter vast met een verstelbaar klittenbandje. Dus die past altijd. Van thermische fleece. Kost 1,50 €. In verschillende kleuren.

Zie ook de blog over warme handen op de fiets.

Geef een reactie