De Amerikaanse industrieel ontwerper Isis Shiffer heeft met haar papieren fietshelm, de Ecohelmet, de James Dyson-prijs 2016 gewonnen. De helm is opvouwbaar, lichtgewicht en net zo veilig als gewone fietshelmpjes, dankzij de honingraatstructuur. De fietshelm is uiteraard goedkoop te produceren en kan ook nog eens van gerecycled materiaal gemaakt worden.
Opgevouwen is de Ecohelmet heel compact en veel makkelijker mee te nemen dan een gewone fietshelm. Je vouwt hem uit als een lampion. De stevigheid komt door de honingraatstructuur. Dat zorgt voor een groot vermogen om schokken te absorberen, zelfs bij materiaal dat niet stevig lijkt zoals papier.

De helm krijgt de prijs omdat het een makkelijke oplossing is voor een groeiend probleem. In steden als New York, Parijs en Londen groeit het fietsgebruik al jaren, en een helm maakt dat veel veiliger. Een gewone fietshelm is helaas een groot ding dat de hele dag meegezeuld moet worden.

papieren fietshelm

papieren fietshelm

Papieren fietshelm is sterk, licht en opvouwbaar

De Ecohelmet is opvouwbaar, sterk en luchtig, dus je zweet er ook veel minder in. Die goede ventilatie lijkt ons ook een belangrijk voordeel. Om de sterkte te beoordelen deed Shiffer een groot aantal tests waarbij de helm een aanzienlijke impact lijkt aan te kunnen; zie onderstaand filmpje. Er zijn uiteraard meer tests nodig om de helm officieel te laten goedkeuren als NTA 8776-helm. De helm lijkt bijvoorbeeld aan de zijkant niet ver genoeg door te lopen. Als dat nog verbeterd wordt zou dit wel eens de ideale helm kunnen worden in Nederland. Want vanaf januari 2017 is op de Speed Pedelec (snelle ebike) een NTA 8776-fietshelm verplicht, terwijl zo’n helm nu, eind 2016 nog niet eens te krijgen is.

In principe is papier ook veel goedkoper dan de dure materialen van een gewone fietshelm. Als deze ecohelm inderdaad maar 5 euro gaat kosten en goed genoeg is, dan is er een enorme potentiële markt van fietsers die zichzelf goed willen (of moeten) beschermen.

De Ecohelmet won de internationale James Dyson Award, vernoemd naar de beroemde stofzuigeruitvinder uit Engeland. De winnaar krijgt een prijs van 37.500 pond om haar idee verder uit te werken.