We hadden al eens een blog geschreven over het gevaar van een mobiele telefoon in het verkeer. In Nederland gebeuren steeds meer ernstige fietsongevallen waarbij telefoongebruik betrokken is. Bij jongeren zelfs bij één op de vijf ongelukken. KPN wil bijdragen aan de bewustwording dat fietsen en bellen/appen niet meer samen gaan. Ze hebben daarom met Axa een slot gemaakt dat je smartphone blokkeert tijdens het rijden.

Het slot kan alleen geopend en gesloten worden via Bluetooth, met de bijbehorende app. Die app stuurt bij het openen van het slot een seintje naar het KPN-netwerk om de telefoon van het mobiele netwerk af te sluiten. Bij het sluiten van het slot wordt weer een seintje gestuurd om de blokkade op te heffen. Omdat de app de enige manier is om het slot te bedienen is dit best wel een redelijk waterdichte oplossing.

Toch horen we ook veel negatieve reacties. De navigatie moet bijvoorbeeld wel blijven werken! Die valt met systeem ook uit. En wat, als je fiets bij de fietsenmaker staat? Dan kan je dus niet meer bellen? Ongetwijfeld wordt er ook nog eens een manier verzonnen om dit systeem te bedonderen. Het gaat erom dat je het ZELF graag wil, en niet dat je moeder het je verplicht – of de overheid. Ten slotte werkt het alleen met KPN en Android, dus wat nou als je overstapt naar een iPhone, of naar een andere provider? Dan werkt dat hele dure slot-systeem opeens niet meer?

IOS 11: Niet storen tijdens rijden

Kortom, wij zetten meer in op zelfbeschikking, en op het nieuwe IOS 11. Daarin zit straks namelijk de functie “Niet storen tijdens rijden” standaard ingebouwd. Die blokkeert telefoontjes en apps, tijdens het rijden, automatisch, maar niet je navigatie en muziek. Veel beter dus. En die kun je ook desnoods eenvoudig uitzetten via de melding “ik ben niet de bestuurder”.

Persoonlijk zou ik namelijk graag berichten en telefoontjes willen blokkeren als ik fiets of autorij, zonder daarvoor wat te hoeven doen. Maar in sommige gevallen wil ik dat handmatig wel kunnen overrulen met enkele handelingen.

Je kan op IOS11 ook automatisch instellen dat er een bericht teruggestuurd wordt naar bellers en appers, bijvoorbeeld “Sorry, ik zit nu in het verkeer en bel of app je zo terug”.

bellen in het verkeer

 

KPN Safe Lock

 

Geef een reactie