27 jan 2017
januari 27, 2017

Smartphone apps voor veiliger rijden

1 reactie

Het begint inderdaad een ramp te worden: mensen die op hun fiets (OF BROMMER!) bellen en appen. Levensgevaarlijk! Gazelle is daarom bezig met een fiets die smartphones automatisch kan uitschakelen. Er zit een apparaatje op, de Safe Drive Pod, die de smartphone tijdens het rijden blokkeert. Gaat dat werken? En kan dat ook anders? En hoe kan je dat nu al doen?

Bellen en appen op de fiets is levensgevaarlijk

Bij circa één op de tien fietsongelukken is een smartphone betrokken. In de leeftijdsgroep van 12 tot 34 jaar is dat zelfs EEN OP DE VIJF! In Amerika heeft een beller/apper 23 procent meer kans op een auto-ongeluk dan andere bestuurders. Het gebruik van mobiele telefoons speelde daar een rol bij 1,6 miljoen auto-ongelukken, met 500.000 gewonden en 6.000 doden. PER JAAR!

Woordvoerder Ferdi Ertekin van Gazelle: “De fiets met SafeDrivePod werkt heel simpel: het ingebouwde systeem maakt via bluetooth verbinding met de app op de telefoon. Als je sneller dan 10 kilometer per uur rijdt, schakelt de smartphone automatisch uit.” Het ding is alleen nog niet te koop.

bellen en appen op de fiets whatsapp

Minister Schultz doet onderzoek naar mogelijkheden om smartphonegebruik in de auto en op de fiets aan banden te leggen.

Het kan simpeler: met een Smartphone App

Mijn studenten Grafisch Ontwerp hadden al prototypes van een vergelijkbare smartphone app ontwikkeld. Het is namelijk veel handiger om zo’n functie direct op je smartphone uit te voeren: een extra apparaat of een aangepaste fiets heb je dan helemaal niet nodig. De app op je telefoon checkt gewoon zelf of je sneller beweegt dan 8 km/u (lokatie moet dus wel aanstaan) en schakelt dan een aantal dingen uit, zoals bellen, Whatsapp en Facebook. Je navigatie moet het bijvoorbeeld juist wel blijven doen, en Apple Carplay of Android Auto mogen ook gewoon blijven werken, want die bestuur je met je stem. Zulke apps zijn er al, zie het overzicht hieronder, alhoewel er een goede IOS-app nog steeds ontbreekt. Zo’n app zou eigenlijk verplicht moeten zijn. Voor jezelf is het trouwens ook veel fijner: dat je niet op je fiets gebeld kan worden!

UPDATE: vanaf IOS 11 zit deze functie nu standaard ingebouwd: “Niet storen tijdens rijden”.

Wetsvoorstel

  1. Bij een ongeval is de beller / apper aansprakelijk, ook als de beller / apper Apple Carplay of Android Auto gebruikte. Controle over wie er belde / appte kan via de telecom-provider.
  2. Een verplichte app op smartphones die onderdelen uitschakelt boven de 8 km/u. Apple Carplay en Android Auto mogen blijven werken, maar dan ben je nog steeds aansprakelijk.

Apps die de smartphone blokkeren tijdens het rijden

Cellcontrol
Vergelijkbaar met het Gazelle-voorstel. Cellcontrol is een abonnementsdienst met een apparaat in het dashboard en een bijbehorende app die het verzenden of ontvangen van teksten blokkeert tijdens het rijden. Het schakelt ook andere functies van de telefoon uit, zoals het gebruik van e-mail of toegang tot de camera. Je krijgt als ouder een alert als Cellcontrol uitgeschakeld of verwijderd wordt van de telefoon van je kind. (Android en iOS)

Drive Safe Mode
Ook ontworpen met ouders in het achterhoofd. Deze app voorkomt sms’en en e-mailen tijdens het rijden. (Android en iOS)

Live2Txt
Live2Txt is een app waarmee je inkomende teksten en gesprekken tijdens het rijden blokkeert. De app stuurt automatisch een bericht terug met de melding dat je aan het rijden bent. (Android)

Andere apps voor veilig rijden

Drivemode
Berichten worden omgezet in audio. De telefoon leest inkomende berichten hardop voor. Het is eigenlijk een soort Siri, of zo je wilt: Carplay zonder Carplay device. Alleen voor Android.

Drivesafe.ly
Doet ongeveer hetzelfde als die Drivemode van hierboven. (Android)

 

Zie ook het nieuwe artikel over Safe Lock.

One Response to Smartphone apps voor veiliger rijden
  1. Ik heb nu al een paar keer gezien dat mensen aangereden werden of bijna aangereden werden doordat ze op hun mobiel zaten. Eigenlijk zou iedereen deze apps moeten gebruiken!


[begin]

Geef een reactie